1122
 
 
                    

Lemniscaat is een Grieks woord dat bloemenguirlande betekent en gebruikt werd wanneer een overwinnaar na een gevecht onthaald werd. De guirlande omgaf het hoofd kruiste in de hartstreek en had zijn benedenlus rond het onderlijf. • De Engelse wiskundige John Wallis (1616-1703) introduceerde het symbool als de ‘wiskundige oneindigheid’. Een andere wiskundige Jacob Bernoulli noemde het symbool als eerste ‘Lemniscus’, een Latijns woord voor onderscheiding. 

Het symbool komt ook voor in de serie van de Tarotkaarten: de eerste kaart van de Major Arcana, de Magiër. Deze magiër heeft boven zijn hoofd de Lemniscaat staan, als teken van de lagere en hogere spirituele krachten, de verbinding tussen het stoffelijke en het onstoffelijke. 

De Lemniscaat wordt ook wel gezien als een liggende acht. Het cijfer acht staat in de "getallenleer" symbool voor harmonie, totaliteit en volkomenheid. Het getal is structurerend en herstructurerend, recht en rechtvaardigheid.

Wanneer u het symbool met uw vingers in de lucht maakt, gebeurt er iets met u wat men vaak moeilijk kan verklaren; er overkomt u een gevoel van rust.

Het is een zeer goed bruikbaar aardingssymbool. Maar er gebeurt meer wanneer u dit symbool regelmatig visualiseert of tekent.

De Lemniscaat is op een wat verborgen manier terug te vinden in knoopmotieven o.a. bij de Kelten. In Keltische, Chinese en Hindoekunst staat de onontwarbare knoop voor continuïteit, lang leven en eeuwigheid. Knopen/blokkades kunnen net als het labyrint wijzen op het kwellende pad naar verlichting.